BIROD-ALMA avagy a Gyökércsakra

BIROD-ALMA avagy a Gyökércsakra

Hét fő erőkerék, vagyis csakra működik az emberi energetika rendszerben, külön-külön életterületekért felelősen. A hét főcsakra lefedi a Maslow-féle szükségletpiramist, arra pontosan rárímel. Innen már sejthető, hogy a legalsó és legelső csakránk, a Gyökércsakra (szanszkritül: Muladhara) az alapszükségletekkel függ össze. Egészen pontosan: akkor vagyunk jól, ha ettünk, ittunk, aludtunk és testünk biztonságban lehet.

A gyökércsakra életterülete különösen fontos mindannyiunk számára, mert ha beérnénk ennyivel, akár boldogok is lehetnénk! Ahogy Rafael Santandreu katalán kognitív pszichológus tartja: „A valóságban nagyon kevésre van szükség ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.” A boldogság receptje c. könyvében aztán ki is fejti, hogy a gond akkor kezdődik, amikor vágyainkból szükségleteket kreálunk. Ezek a hamis szükségletek irracionális gondolatként jelennek meg elménkben és hiedelemmé válnak. Innen erednek aztán az érzelmi problémáink, így leszünk kedélybetegek, szorongók, s végül tünetelünk testi szinten is.
S hogy mi a megoldás? A vágyat vágyként kezelni jó, s ehhez vezérvonal ha tudjuk, hogy
A VÁGYAK ÖRÖMÖT HOZNAK. Tehát pl. ha számomra nem okoz örömet egy nyaralás elképzelése, hanem belebetegszem, hogy idén nem jutok el Malibura, vagy kivagyok azon, hogy nem lehet enyém a tűzpiros Honda, tűsarkú, gyémántékszer vagy az izomcsávó (más irányba orientálódóknak: a „hosszú-szőke-combú”), akkor épp azt csinálom, hogy a vágyaimat szükségletnek tartom. Ha ezt felismerem, akkor tudok úgy dönteni, hogy abbahagyom a boldogtalanító gondolatok mantrázását és már szinte meg is vagyok!

Mivel a Gyökércsakra a BIROD-ALMA, vagyis a birtoklás, az ANYAGIAK területe, jó tudni, hogy a hála átélése emeli a rezgésszintet és könnyebben bevonzzuk azt, ami jó nekünk. Erről szól Jézus tanítása, hogy AKINEK VAN, ANNAK ADATIK, AKINEK NINCS, ATTÓL MÉG AZ A KEVÉS IS ELVÉTETIK, AMIJE VAN.
Ha tehát kevesled, ami neked jut, akkor köszönd meg azt, ami kicsid van! Ez beindítja azt a szemléletet, hogy értékeled a javaidat és ettől aztán még több jót veszel észre és egyre többet ad neked a Mindenség. Ne hidd el ezt, próbáld ki! Aki nem hiszi, járjon utána! :o)
Szóval ha észreveszed hogy ártasz magadnak, akkor gyorsan fejezd ezt be és változtass! Ha átállsz az öröm csatornájára, akkor rendben vagy! Az a jó irány, mert ahogy Mesterem, Dr. Molnár Gábor parapszichológus mondja: A jóérzés legyen az iránytűd! Tehát ha valamivel kapcsolatban jó érzéseid vannak, akkor az veled azonos, az jó lesz neked. Ha nem jó érzéseid vannak valamivel kapcsolatban, akkor abból nem is sül ki semmi jó! Ilyen egyszerű ez! Egy-szerű, tehát Isten-szerű. (Mert az Egy az Isten. Lásd egyház = Isten háza!)

A gyökércsakrát táltosaink BIROD-ALMA néven nevezték mert pontosan erről szól ez a csakra, a BIRTOKLÁSRÓL, az anyagiakról. Ugye amit megszem, az az enyém! Amit megiszom, az is! Enyém a ruhám, a szobám, a házam, a hazám és minden ingó és ingatlan értékem. Sőt! Kóros esetben a másik, az ún. hozzámtartozó is az enyém (fiúm/csajom, apám és anyám, stb.).

Muszáj ezen a csakrán kiteljesedni, hogy a többi, a felsőbb csakrákban is megfelelően jól tudjunk lenni. Ez az ALAP, s a házat is az alapozással kezdjük építeni. Ugye, hogy ugye?
S hogy mi gátolja a BIRODALMA, a Te Birodalmad megalapítását, megvalósítását és fenntartását? Hát a félelem! Igen, a FÉLELEM a gyökércsakrát elzáró „érzelem”, állapot illetve erő.

A magyar népmesékben elsősorban a SÁRKÁNYOK azok, akik félelmeinket megtestesítik. S a világon egyedül nálunk többfejűek ezek a lények, megjelenítve ezzel a vágyak sokaságát, az ösztönvilág túlburjánzását, mely ésszerűtlen és ártó gondolatokhoz vezet. Ezért kell visszametszeni a sárkányfejeinket időről-időre (a haladó mesebarátok már tudják, hogy a sárkányok is elsősorban bennünk vannak, habár kint is rájuk lehet találni).

A gyökércsakrás mesealkalmakat a sárkányok miatt a Mérleg vagy Bak, a halálfélelem okán pedig a Skorpió havában szerencsés megtartani, akkor leghatásosabb az oldás. Az anyagiakhoz és a gyökereinkhez való viszonyulásunkat rendre sárkányos mesék által rendezzük. Anya és anyag, mater és matéria nem csupán hangzásilag függ össze! Minden anyagi gond hátterében az anyával (ősök) való egyenetlenséget találjuk. Ezen oldani lehet és kell is. A Csakramesék® jógával sorozat Gyökércsakra alkalmán biztonságérzetünk és ősbizalmunk vissza-/megszerzése érdekében tettük a dolgunkat. Pirosba, bordóba öltöztünk, hogy ezzel is hassunk ezen erőkerék megfelelő működésére. S a jógaászanák (faállás/Vriksászana, állásból előrehajlás/Padahasztászana, pillangó/Baddha-kónászana) gyakorlása mellett a sziromhangokról is szót ejtettünk. Vang, Sang, Ksang és Szang zengedezéssel segíthetjük ezen csakránk munkáját.
Az ACHÁT a gyökércsakra egyik ásványa, mely segíti harmonizálni azt. Egy-egy kicsi marokkövet kaptak a résztvevők ezért. Az achát a tisztánlátás és emberismeret köve, ezzel indulunk csakraharmonizáló programunkon, hiszen ahogy annak idején az első Csakramesék® jógával tanfolyamon megfogalmaztam: Az önismeret gyógyít, a gyógyulás önismeretet hoz. Legyen is így! ÁLDÁS.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.