VÍZKERESZT vagy amit csak akarok

VÍZKERESZT vagy amit csak akarok

20 + C + M + B + 21 – Ez a jel kerül idén bejárataink ajtófélfájára január 6-án, Vízkeresztkor.

Eleink e napon szentelték meg a hajlékot, ahol éltek. HAJ-LÉK-ot szenteltek, mert lehajtott fővel, levett kalappal léptek be a házba, tisztelettel. (Ezt a meghajlást segítette az embermagasságnál alacsonyabb ajtónyílás.)

A három ajtófélfára írt betű (C, M és B) „Christus Mansionem Benedicat”, vagyis „Krisztus áldja meg e házat!” jelentéssel is bír. Valamint a három király, Caspar, Melchior és Balthazar (magyarul Gáspár, Menyhért és Boldizsár) neveinek kezdőbetűi. A 20 és a 21 a jelen év évszáma kétfelé szedve, hogy elöl és hátul keretbe foglalják a tartalmat (a három betűt).

Régente pap járta a falut, ő szentelte meg a házakat, istállókat. És mi is megszentelhetjük otthonainkat, ha kicsi szert teszünk. Én a következő módon tervezem ezt idén, s ki-ki alakítsa ki a magának a neki tetsző rítust!

 1. Keresztet vetek magamra (Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében)
 2. Meggyújtom az 5 szent elemet képviselő mécseseimet a meseközép mécsestartómon. A mécsesek fölé üvegtálkában vizet tartok, s lassan mozgatom, hogy mind az 5 szent elem jelképének ereje áthassa, megszentelje azt. Szenteltvizet „gyártok” így.
 3. Imádkozom Boldogasszonyunkhoz („Üdvözlégy, Mária…”)
 4. Nap-irányban (az óramutató járásának megfelelő irány) körbejárok a lakáskámban  és minden sarokba bespriccelek a megszentelt vízből először egyenlő szárú kereszt (rovásírásban „D” betű, vagyis az ATYA képjele), majd X- alakban (az X a rovásírásban „B”, vagyis ANYA jelentésű betű). (A két betű együtt 8-ágú csillagot ad ki, ami maga a FIÚ, a rendszer, keleten „a karma kereke” maga.)
  Az Atya maga az ERŐ, az anya maga az ÓVÁS, VÉDELEM. (A fiú a következő nemzedék, így aztán jó sokáig kihat a rítusom.)
 5. Közben ezt mondom, (vagy valami ilyesmit): „Legyen áldás ezen otthonon, lakóján és az ide betérő vendégen!” (Ha nem egyedül élnék, akkor LAKÓIN-t mondanék.)
 6. Krétával felírom a bejárati ajtóm fölé, hogy „20 + C + M + B + 21
 7. Háromszor kimondom, hogy „ÁLDÁS, ÁLDÁS, ÁLDÁS”.
 8. Elmondom Wass Albert „Miatyánk”-ját
 9. Keresztet vetek és mondom, hogy „Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentlélek Istennek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.
 10. Csöndben állok picit és közben hálát érzek, s hangtalan köszönetet mondok, hogy megtehettem, amit lehetett.
 11. Áldomást tartok (eszem egy falat valamit és hörpintek rá egy pohárka bort)

Mindezt még VILÁGOSBAN teszem, ezzel könnyítve munkámat. (Sötétben tisztító szert tenni nehezebb úgy általában véve.)

A házszenteléssel Isten belép a hajlékomba és nálam marad, amíg csak be nem szemetelem újra a teremet. Ha ez megtörténik, ÚJRA megtisztítom otthonomat. (Házszentelés végeztével a szentelt vizemet üvegpalackocskába zárom, így lesz készleten.)

Vízkereszt után indul a FARSANG, ami hangos és vidám időszaka az évnek. Ez előtt igencsak jól jön egy tisztító szertartás, ugyanúgy ahogy egy alaposabb nagytakarítás is. Ami lehet szinte folyamatos, hiszen van, hogy fél évig is elhúzódik (vagy még tovább). A lényeg, hogy LEGYEN szándékunk tisztítani testi-lelki-szellemi szinteken egyaránt. Mert ha az indulatunk jó ezügyben, akkor neki állunk és megtesszük, amit tehetünk.

ÁLDÁS.

 

Foto: pixabay
A Vízkeresztkor aranyossá váló vizek okán választottam ezt a képet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.