Csillagmesék® – OROSZLÁN hava (július 21.– augusztus. 21.)

Csillagmesék® – OROSZLÁN hava (július 21.– augusztus. 21.)

Az Oroszlán hava tüzes. Nagy a meleg, sőt forróság van és minden száraz. Több energiát kapunk, mint amennyit fel tudunk használni. Pazarló a természet. Szerencsére az időszak végén a rétek párája enyhülést hoz. A nappali, fényes órák száma rövidül, ez is segít elviselni a kánikula napjait.
A termények ízesednek, zamatosodnak, hamvasodnak, a növények nedvkeringése lelassul, az egynyáriaknak töve szakad.
Az állatok bőségesen jutnak táplálékhoz ebben a hónapban. Éléstáraikat feltöltik a tartalékolós lényecskék. A vándormadarak útra kelnek az időszak végén.
Mi, emberek, betakarítjuk a termést, aratunk, gyümölcsöt szedünk, gyógynövényeket gyűjtünk. A javak láttán biztonságban érezzük magunkat testileg és lelkileg egyaránt. Elbizakodottság is úrrá lehet rajtunk a páratlan lehetőségek miatt, pazarlókká válhatunk.

Az oroszlán, az állatok királya a forró égöv lakója. Élettere tükröződik az energiák túláradásában, sörénye pedig a Nap sugárzását idézi elénk.
A keleti zodikákusban Tigris vagy Oroszlán e hónap jelölője. Ők ketten sohasem találkoznak természetes körülmények között mert az oroszlán a szavannákon él, a tigris pedig dzsungellakó.
Holdház értelemben a róka tartozik még az Oroszlán állati jegyéhez. Okos és ravasz, sokszor rosszindulatú állat ő, aki az időszak vége felé a fogyó erőket ravaszsággal pótolja ki (jelképesen értve).
E hónapban a Nap van otthon, így a jó és a szeretet áramoltatása e jegy szép lehetősége. Mindannyian kicsit oroszlánok vagyunk ebben a hónapban, így aztán nagyvonalúskodunk, s magát az életörömöt keressük mindenben.

A háromszintű emberképen belül az Oroszlán szellemiséghez a Vízöntő testiség társul, ami energiatöbbletet okoz, s így hihetetlenül erős az Oroszlán. Lelki értelemben a Skorpió tartozik ehhez a minőséghez, ami a legyőzhetetlenség tudatát adja. Amennyiben valaki alacsony szinten éli meg az oroszlánságot, akkor ez a lelki késztetés ön- és közveszélyessé válhat. Pedig, mivel az oroszlán az ÁLLATOK királya, csupán az ÁLLATI SZINT-ünkön uralkodik! Világi uralkodásról van tehát szó. Ahhoz, hogy emberhez méltóan éljük meg ezt a hónapot, emelkednünk kell, s tanítvánnyá lenni spirituális értelemben. Ha ez bekövetkezik, akkor az időszakban tomboló tűzenergiában magát Szúrja (Szúró) Napistent ismerheti fel az adeptus.

Az emberi test zodiákusán belül a szív, a hát és a hátgerinc tartozik az Oroszlán fennhatósága alá. Az öntudatos oroszlán szélesre tárt mellkassal lépdel, egyenesen tartja magát, öntudatosan sétál fel s alá. Járásmódja és magaviselete által távolságot tart, ez hatalmi módszere. Vágya a központi szerep, s a dícsfény. Énközpontú világnézetét jó ha meghaladja. Ha képes erre, akkor istenfiúvá válva bevonzza Mesterét, s tanítvánnyá válik. Ettől kezdve nincs mitől félnie, az égen ragyogó Nap belső nappá válik, szívében ég. Innen a lélek fénye.

A nyugati állatöv szerint e jegyet megidéző közegek: forró tűzhely, kemence (tűzoltári szerep a mesékben); trónterem, királyi rezidencia
Érzelmi, lelki megfelelők: nagylelkűség, hő kebel, büszkeség, önteltség, pazarlás.
Keleti állatöv szerint ide tartoznak még a rókalyuk, mely fontos szerepet visz meséinkben; a rókalelkűség és a csalafintaságok.
Cselekedetek szintjén az adakozás, uralkodás, nagylelkű felajánlások, pártfogásba vétel, zsarnokoskodás, önkényeskedés, erőszakoskodás szintén megidézi az Oroszlán minőséget.
Jellegzetes alakként népmeséinkben a királyok mutatják e minőség alacsony és magas szintű megvalósítását.
Jellegzetes Oroszlán-tárgyak: uralkodói jelvények, a trónus oroszlánjai; a sisak, süveg, a férfierő jelével; a dús haj és a sörény.

Az emberi életfolyamban 28 éves kortól 49 éves korig valósít(hat)juk meg az Oroszlán minőségét. Ez éppen 21 év és pontosan megfelel a három felső csakra (torok-, 3. szem és koronacsakra) kibontakoztatásának 3×7 évével.
Mi történik ilyenkor? Az egyén testi-lelki-szellemi megerősödését a családi élet adja, mely lehet szélesebb körű család is, pl. egy szerzetesrend vagy asram-közösség, amennyiben tanítványságot él meg az Oroszlán minőséget kiteljesítő ember. Akárhogyan is, az örök törvény, az isteni Szer áldozatvállalássá, áldást osztó vallási törvénnyé válik bennünk. Az eszmélő emberi szellem felismeri az örök törvényt, s követi a valót, az Igazságot, az Igét, a Tannak veti alá magát. A próba, a kérdés most az, hogy az életterében lévő hatalmi rendben megnyilatkozik-e a teremtő eszme tisztasága, a szellem fénye?

JÓGA: Az Oroszlán havában a napüdvözlet-sorozat (Szúrja Namaszkára) gyakorlása visz bennünket előbbre. A Rejtett Lótusz-póz (Gupta Padmasana) jótékony hatással van a gerincünkre. Az Oroszlántartás (Szinhászana) pedig a hangkiadás okán az önfelvállalásaban, önérvényesítésben segít nekünk.

Meditációs területként az érzékszervek kapujának lezárása, s a befelé figyelés (pratjáhara) ajánlott.

Az időszak meditációs mantrája az AHAM ETAT ASMI – Én Az vagyok. Ugye milyen énközpontú? 🙂

A Rozmaring királyfi című magyar népmese bátorít bennünket ha az oroszlánságot megélni még nehézkesen menne. Itt olvasható, három részben:
https://egyszervolt.hu/estimese/a-rozmaring-kiralyfi-i-resz-nepmese-20131215.html
https://egyszervolt.hu/estimese/a-rozmaring-kiralyfi-ii-resz-nepmese-20161216.html
https://egyszervolt.hu/estimese/a-rozmaring-kiralyfi-iii-resz-nepmese-20111217.html

Jó gyakorlást az Úton járóknak! ÁLDÁS.

Források:
Az esztendő köre – Örökség Alapítvány,1999
Javas évkönyv 2017 – Symbolon Intézet
saját jegyzetek 30 évre visszamenőleg

Leave a Reply

Your email address will not be published.