Újholdkor

Újholdkor

A Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el, teljesen elsötétül. A következő napokban lassan megjelenik, mindig több és több látszik belőle, míg végül teljes fényében ragyog fel (Telihold).

Újholdas estéken mindig kicsi házi szert teszek
a következőképpen:

  • Gyertyát gyújtok az oltáromon.
  • Mindazt, amit nem szeretnék továbbvinni következő életszakaszomba, legyen az körülmény, rossz szokás, tünet vagy bármi más, azt leírom kicsi papírkákra. Amikor végeztem a leltárral, elégetem ezeket a papírokat hálával a szívemben a lehetőségért, hogy megszabadulhatok ezektől a gátló tényezőktől életemben. (Fémtálban szerencsés az égetés végezni.)
  • Kis holdsarló alakú dobozkába népi rigmusokat tekercseltem kis papírokra. Ezek közül húzok minden újholdas szeremen. A kihúzott versikét felolvasom magamnak hangosan.

Például ezt:

Nó áldott hód, megjöttél! Én köszöntlek tégedet. Dicsírtessék, tiszteltessék, áldoztassék új hód király. Adjon Isten jó hónapot, jó hónapba jó heteket, jó hetekbe jó napokat, jó napokba jó órákat, jó órákba jó perceket, jó percekbe jó szentpillanatokat. Dicsírtessék, tiszteltessék, áldoztassék az úr Jézus Krisztus neve. Ámen.

Ezután az új kívánságok megfogalmazása következik. Egyetlen papírlapra felírom mindazt, amit hasznosnak tartok magam számára. Áldást kérek kívánságaimra és az oltáromra teszem az összehajtogatott papírlapot, mely a következő Újholdas szeremig ott is marad.
Elmondok egy szép imádságot. Feltétlenül a végére teszem, hogy „Legyen meg a Te akaratod!”.

Átkísérem a gyertya lángját, a fényt a földteke másik oldalára (koppintóval/kis pohárkával oltom el a lángot).

 

—–
A képeket az egyik Újholdas szeremen lőttem itthon. A meseközepem 5 mécseses. A középső fényecskét keretező 4 mécses a négy szent elemet idézi meg. A központi világ az ötödik, a Szer-elem megidézője. Holdszínű (kék, szürke, fekete) sálakra helyeztem az egészet, a félhold alakú fonott tálcácskában pedig ott láthatjátok az újholdas népi rigmusokat tartalmazó papírtekercseket. Ezekből húzok mindig, ha Újhold érkezik.
Az újholdas oltáromon rendszerint ásványok, kagylók, gyöngyök, Holdat idéző tárgyacskák kapnak helyet a meseközép-mécsestartóm körül. Ilyen egyszerűen ünnepelhetünk, ha szeretnénk!
ÁLDÁS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.