Csillagmesék® – BAK hava (dec. 21.– jan. 20.)

Csillagmesék® – BAK hava (dec. 21.– jan. 20.)

A téli napforduló, más néven „Bak-pont” (dec. 21.) után minden nap „egy jóakaratnyit” hosszabb már a világos órák száma, és azért szorongató még a tél. Energiaszegény időszak ez. Energiavesztés és az energiák tartalékon tartása jellemzi e hónapot. A dermedt, fagyott világ, kővé/csonttá vált talaj és a vizek gyakori jégpáncélja mutatja a tél uralmát. Ember és állat fázik és küzd a tél nehézségeivel. Sok állat elpusztul. Életfolyamataikat lelassítva telelnek a növények, ill. közülük is sokan esnek áldozatául a fagynak. Kevés még a fény és főleg a hő ahhoz, hogy igazán jól érezze magát, aki él. Ezért aztán az embernek muszáj mozgolódni, pl. látogatni egymást (Karácsonyi ünnepkör: betlehemezés, koledálás, szentcsalád-járás, három királyok-járás, regölés, újévköszöntés), hogy valahogyan lendületetvegyen és ne adja fel azt, hogy jól lehessen.

Az, hogy a Bak havában vagyunk, az a háromrétegű emberi világkép szellemi szintjét jelenti. Ezen gondolkodásmód és hozzáállás megjelenéséről a fizikai világban az évkör szembenlévő jegye (tengelykapcsolat), a Rák vall nekünk. A lelkiséget az ún. misztikus zodiákusból tudhatjuk, ez Bak szellemiség esetében Nyilas.
S hogy mindez mit jelent? Hát azt, hogy ebben a hónapban mindannyian hihetetlenül JÓINDULATúak vagyunk (Nyilas-lelkiség), s ez a jóindulat GONDOSKODÁSban és szűk körben (pl. család, közeli barátok) nyilvánul meg (Rák testiség). Akinek van Bak-barátja (vagy jó rokona), az tudja miről beszélek! Hihetetlen odafigyelés és a másikra való gondot viselés jellemzi a Bak szülöttet. (Már amennyiben magas szinten valósítja meg a jegyét az illető. Alacsony Bak-megvalósítással élő szülötteket jó, ha hanyagolunk. Majd meglátjátok, hogy miért. Róluk később írok.)

Amikor egy-egy hónapban vagyunk, az adott jegyérvénytartam ránk is vonatkozik, mindannyian kicsit Bakok vagyunk pl. most. Tehát tele vagyunk jóindulattal. S ennek a jóindulatnak KÉZZELFOGHATÓ jelei vannak, hiszen a Bak a teremtett világot alkotó 4 szent elem közül a föld-jegyek közé tartozik. Ezért van, hogy a szeretet testet ölt az időszak legeslegelején, megszületik a Fény, a Kisjézuska Karácsony éjjelén. Az anya anyagot formál (anya – anyag = mater – materia), burkot készít önnön testében az új lelkecskének, akit aztán világra szül. Az isteni lélek testet ölt. És ez minden születésnél így van. Ezért van, hogy az emberi életfolyamban a Bak a születéstől az újszülött kor végéig (6 hetes kor) tartó időszak. Bizony! Végtelen szellemlényünk szűk burokba szorul. Bábállapotba kerülünk, babák leszünk, akiket a régiségben bepólyáltak volna, hogy a lelket ki nem mozogjuk magunkból. Ez a bepólyálás is mutatja, hogy a Bak időszak szoros, szűkös, zárt közegben valósul meg. S ez a bezártság lehet védő, de gátló tényező is. Mindenesetre régente bölcsőbe került a baba, mert tisztelték a benne újraszülető, akár többezerszeresen megszületettet, a bölcset.
A leszületéssel a fönt és bent helyét a lent és kint veszi át mindannyiunknál. Kiáradunk Teremtőnkből, s csupán az anya idézi meg az egységet, amiből jöttünk. Kétség válik tehát a fizikai szinten abból, ami fönt még Egy volt. Az én-lélek testet kapott, s most elindul beteljesíteni sorsát, kiteljesíteni életfeladatát, megvalósítani önmagát. Jogos tehát a mantra: NA IHA NAMA ASTI KINGSTANA – Semminek sincs igazi léte, csak Brahmának.

Ha már a mantránál tartunk, nézzük csak, hogy meditációs területként mi javallott a Bak havában? Nem fogunk meglepődni azon, hogy a testhelyzetfigyelés kerül fókuszunkba! Hiszen az az új tapasztalás a Bakban, hogy VAN testünk! Illő hát megfigyelni ennek működését, s ezt a külsődleges burok elhelyezkedésével adódik kezdeni.
Aztán ha jógáznánk, akkor a sarokülés (vadzsrászana), a hátradőlés sarokülésben (szuptavadzsrászana) és a tökéletes ülés (sziddhászana) tud bennünket segíteni a Bak minőség megértésében és átélésében. Jaj, a térdeinknek! J Hiszen a térd a Bak területe az emberi test zodiákusán belül. No, meg a csontok és az ízületek, amiknek szintén munkát ad ez a pár póz.

A bolygók közül a Szaturnusz van otthon a Bak jegyében. Ez a gyönyörű gyűrűs bolygó az utolsó, amit szabad szemmel is megpillanthatunk az égen. A nála kintebb lévő bolygók (Uránusz, Neptunusz és Plútó) távcső nélkül nem láthatóak.

A Szaturnusz a „nagy rossz” néven ismert, s ez nem véletlenség! Hiszen ha meggondoljuk, hogy az általa uralt időegységben mik történnek a természetben, akkor könnyen belátható, hogy itt bizony népszerűtlen hatásokkal állunk szemben: visszatartó erők működnek, megcsontosodott érzelmi és akarati tudatállapotok alakulnak ki, gátoltság és akadályozottság élményei adódnak, féltés és félés, aggódás ütik fel fejüket az emberi életben. Ráadásul e hónapban aMars bolygó van erőben! Így aztán kifejezetten életellenessé is válhatnak e hatások. Nem csoda, ha a Bak havának jellegzetes alakja szinte mind negatív – vagy legalábbis sérült, fogyatékos – a műveltség jelképiségében: patás ördög, Hétszűnyű Kapanyányi Monyók, Nagyszakállú Bakarasz, Hüvelyk Matyi, Borsszem Jankó, énekes koldus, remete, sánta/sápadt/béna/vak/süket alakok, uzsorás, halál, bakó, hóhér.
A minőséget mutató jellegzetes tárgyak sora sem vidám: akasztófa kötele (hurok), karikás ostor (szorít, fogságba ejt), kő (kemény), só (a legelemibb kristályszerkezet), szakáll (akaratosság), óra/homokóra (a Szaturnusz az idő ura), kasza (a halál állandó eszköze).
A Bak közegek szintén elszomorítóak lehetnek: sziklás, köves, kopár táj, hurok, zárt hely, menedék, vár, erőd, torony, verem, kutyaszorító, börtön, sírbolt, kínzókamra.
Még jó, hogy a Farsang lazulós időszaka a Bak havában kezdődik (jan. 6-án, Vízkeresztkor), különben nem tudom, hogy élnénk túl ezt a korlátozottságot, s szigorú komolyságot! J

A Bak minőség Keleten KECSKE, JUH vagy BÁRÁNY elnevezéssel fut. Remélem mindenki látott már kecskét sziklafalon szökelleni! Valami félelmetes, ahogy parányi helyen, a 4 lábát összetéve egy ponton biztonságosan megáll. Ahogy nekünk is elég(nek kell lennie) most kevés is a fényből és hőből, mégis megélünk valahogy. J
Aztán jó ez az állatocska ide most jelképnek azért is, mert ha szabadjára engedik, akkor a kecske bizony lerág mindent, gyökerestől, tövestől tépi ki a növényeket. A fagy is így pusztít e hónapban: az új életnek alig-alig marad esélye utána.

Az összetömörödött energiák jelzője, megjelenítője a mesékben a TÖRPE. S ez sok ízben kicsinyes lelkülettel is jár együtt. Szóval sajnos nem minden Bak-képviselő él magas szinten (ahogy egyetlen jegyben sincs olyan, hogy mindenki rögtön királyfi), s akkor aztán hiába a Nyilas lelkiség, marad a földhözragadt, sunyi, alamuszi, fukar, mást bezáró/megfojtó/elhallgattató figurák sora. Köztük vannak a boszorkányok is, akik szintén ide sorolandók, amennyiben átkoznak. Hiszen az átok az hurok: megszorítja, visszafogja, gátolja az áldozatot. Ez hát a Bak alsó oktávja. Mi meg törekedjünk felfelé! Összpontosítsunk a Bak minőség lelkiségére, a csodálatos Nyilasra, s valósítsuk meg életünkben a jóindulat kiáradását! Ha lehet… Arra kell még vigyázni, hogy a jóindulat az kéretlenül ne avatkozzon be, ne váljon fojtogatóvá! Mert ugye mindenkinek más a jó! Ismerni kell, hogy figyelmünk alanya milyen szeretetnyelvet ért és igényel. (Erről itt lehet pl. tájékozódni: https://bit.ly/2FdtV4R ) Különben igazzá válik a mondás, hogy „A pokolba vezető út jószándékkal van kirakva”! J

A mesecsoportban a BRÚGÓ c. Benedek Elek mesével idéztük meg e hónap negatív képviselőjét, a patás ördögöt, aki kecskén lovagol. Volt a történetben bezárattatás pro és kontra (várba, kicsiny szobába dobás és bárkába – BárRKa = BuRoK –, védelembe rejtezés). (Megjegyzem, hasznos lehet ez a mese bizonyos párkapcsolati gond esetén is. Pl. ha a nő úgy érzi, hogy a párja ördöggé vált egy idő után, akkor megtudhatja belőle, hogyan változtassa királyfivá. Persze nem ilyen egyszerű ez, egyedül nem könnyű kibontani egy mesét, de hát ezért vannak a meseterapeuta szakemberek! J ) ABrúgó itt olvasható: http://www.nepmese.hu/mesetar/mesek/varazs-mesek/brugo

Karácsonyt várván a Kőszívű ember című szép magyar népmesét kapták ajándékba a mesebarátok. (Jankovich Marcellék rajzfilmváltozata itt megtekinthető: https://bit.ly/2CTBDi4 ) Mert bizony megesik és előfordul, hogy a Bak szilárdsága a kővé válásig fokozódik valaki életében. Mindannyian ismerjük Jókai Mór A Kőszívű ember fiai c. regényét, ahol szintén arról van szó, hogy valaki be akarja határolni és meg akarja szabni mások sorsát, még a halála után is. Na, ez aztán a megcsontosodás lelkileg! Ugye, hogy ugye? Szóval a népmese, a Kőszívű ember története nagyon kell nekünk, hogy tudjunk róla, hogy ha a szívünk megkövül is, van olyan segítőnk, aki visszaszerzi az élő lüktetést legnemesebb szervünkbe. Legyen is így! Higgyünk benne, hogy értünk is eljön a „testvérünk” és megsegít, ha bajba kerülnénk. Mert amiben hiszünk, bízunk, amit gondolaterőinkkel fenntartunk, az márpediglen létezik és VAN! J
Áldás.

Források:
Az esztendő köre – Örökség Alapítvány,1999
Javas évkönyv 2017 – Symbolon Intézet
saját jegyzetek 30 évre visszamenőleg

Leave a Reply

Your email address will not be published.