Csillagmesék® – HALAK hava (febr. 21.– márc. 20.)

Csillagmesék® – HALAK hava (febr. 21.– márc. 20.)

Bár nappalaink már hosszabbodnak, még nem értünk át az év világos felébe. Kevés még a fény, a meleg. Hiába, hogy elkezdődött már a tavaszi megújulás (nyílik a barka, rügyeznek a fák), a kibontakozás még várat magára. A macskák szerelme és az énekes madarak párválasztási időszaka azonban elkezdődött és mi emberek is készülünk a természet feltámadására: kertjeink, kutaink, raktáraink tisztítása, rendezése jól esik ilyenkor testnek és léleknek egyaránt. A tavaszi nagytakarítás ideje érkezett, ami a lakást és a testünket egyaránt érinti. A Nagyböjt a tavaszi megújulásra készít fel bennünket, amennyiben komolyan vesszük. És miért ne vennénk komolyan? Érdekünk jól lenni!

A mocsár lehetne a Halak időszak összefoglaló képjele, hiszen ebben a közegben hemzsegnek a halak, melyek víz alatti, csöndes léte mutatja ezen hónap jellegzetességét, visszafogottságát. És ugyanígy benne van a mocsárban az élettel teliség mellett a halál is. A mocsármélyi állati és növényi tetemek bomlása biztosítja az élő élhetését. Áldozat árán nincsen új, nincs új élet! Az erjedő, hullaállapotú egykori élőlények teste a következő nemzedék táptalaja lesz. Ettől az energiától jön majd el a tavasz annak idején. Most azonban még „tél van és csend és hó és halál.” – ahogy Vörösmarty Mihály mondja. Ha nem is havazik már, azért még elkél a télikabát!

A Halak havában a Jupiter, a Nagy Szerencse bolygója van otthon, tehát végig érezteti jótékony hatását a hónapban. Erőben pedig a Kis Szerencse bolygója, a Vénusz örvendeztet bennünket. Időről-időre megmutatja magát, pl. amikor egy szépséges hóvirág kidugja a fejét a földből, vagy egy kedves gesztus ér bennünket valaki által, esetleg amikor a mennyei belső béke elönti szívünket. E két jóságos bolygó hatása miatt kellemes ez az időegység azzal együtt, hogy még igazából tél van. Megszületik a lélekben a szeretni és szeretve lenni vágya.

Az, hogy a Halak havában vagyunk, az a háromrétegű emberi világkép szellemi szintjét jelenti.

Ennek a gondolkodásmódnak és hozzáállásnak a megjelenéséről a fizikai világban az évkör szembenlévő jegye (tengelykapcsolat), a SZŰZ vall nekünk. A lelkiséget az ún. misztikus zodiákusból tudhatjuk, ez Halak szellemiség esetében a VÍZÖNTŐ.

Mindez annyit tesz, hogy a Halak havában mindannyian aprólékosabbak, tépelődök, s szolgálatkészek vagyunk (Szűz-testiség). S ez azért van így mert mást, újat, változást szeretnénk (Vízöntő-lelkiség), tél helyett tavaszt várunk.

A Halak keleti párja a KAKAS (vagy MADÁR). A hajnal hirnöke a napfelkeltét jelzi kukorékolásával, az évkörben pedig azt mutatja, hogy közeledik, mindjárt itt van a tavasz! Jelzőállat tehát a kakas, és minden madár is, mert még sötét hajnalban rákezdik a koncertet, hogy bennünket a még nem is látható pirkadatra tudatossá tegyenek.

Az emberi életfolyamban 3 és fél éves korban lépünk a Halak területére és 7 évesen lépünk majd tovább. A régiségben úgy tartották, hogy a gyermek 7 éves koráig Isten tenyerén él. Ez egyfajta biztonságérzetet és védelmet jelentett, tisztaságot, valamint egységérzetet a mindenséggel. És pontosan ez az egységélmény az, ami a Halak minőség sajátja! (7 éves kor alatt őseink nem vitték temetésre a kicsiket. 7 éves korban pedig beavatták őket a halálba. A fiúk disznóvágáson vettek részt, a lányocskák tyúkhalállal avatódtak.)

Mi is, amikor a Halak időszakában élünk, átérezhetjük ezt az összetartozást, felismerhetjük, hogy testvérek vagyunk mindannyian. Ez a kiáradó érzés aztán elsöpri a határt én és nem én között, s krisztusi életfelfogás és magatartás fakad mindebből: önátadás, önfeláldozás. A Halak legmagasabb szinten megélve ezért MEGVÁLTÓI minőség!

Természetesen a Halaknak is van alsó oktávja, mégpedig a mámorosodás mentén találunk erre rá. Az alkohol és a kábítószerek éppúgy ide tartoznak, mint az új módi, a munkaalkoholizmus. A depresszió, és az öngyilkosság szintén jellegzetes állapot ill. esemény lehetnek a Halak időszakban.

A Halakban megél(het)jük, hogy semmi nincs, ami rajtunk kívül állna, semmi sincsen, ami ne mi magunk lennénk! (Hiszen a vízben nincsenek határok, minden hal ide-oda fickándozik, mélyre és magasabbra úszik saját kedve, avagy az áramlatok szerint.) Ahogy a Halak havának mantrája mondja: AHAM BAHA SIAM – Sokasodjék meg az én! Igen. Sokasodjunk, sokszorozódjunk! Érjünk össze egymással, érezzük egymást, s szeretettel kötődjünk a másik Én-hez! Ez a feladatunk most, kapcsolódás, a szerrel való táplálás (szer-etet), az együtt-érzés. S mindezt önmagunk felé, BEFELÉ is tegyük meg! Szálljunk önmagunk lényének mélyére, figyeljünk érzelmeinkre és álmainkra! (Álmodáskor a világtudásra csatlakozunk.) Csodás lehetőség ez az időszak mélyülni az önismeretben és az önszeretetben! A megelőző időszakunk tanulságainak, megéléseinek összegzése után a korszak tudatos lezárása hasznunkra válik. Amennyiben élünk ezzel a lehetőséggel.

Az emberi test mikro-zodiákusán belül a talp, a lábfej és a boka tartoznak a Halakhoz. Mivel a halaknak nincs lábuk, ezért aztán a fejenállás (sírszászana) fontos gyakorlat most a jógában. A keréktartás (csakrászana) a kör formájában meglévő összetartozás, egység miatt hasznos póz. A gerinccsavaró tartás (matszjéndrászana) pedig a méregtelenítésben segít bennünket.

A Halak időegységében két magyar népmesével dolgoztunk a mesecsoportokban. Először a Halkisasszony-t mondtam el Illyés Gyula „Hetvenhét magyar népmese” c. kötetéből, majd a Benedek Elek gyűjtötte Az aranyhal című, erőteljesen szívcsakrás történet által ismerkedtünk meg az üdvözítő szintű működéssel.

Források:
Az esztendő köre – Örökség Alapítvány,1999
Javas évkönyv 2017 – Symbolon Intézet
saját jegyzetek 30 évre visszamenőleg

Leave a Reply

Your email address will not be published.