Hol vagy TE a mesében?

Hol vagy TE a mesében?

A címbéli kérdés a meseterápia fő kérdése. Ettől nyílik meg a mese magánmítoszi olvasata kinek-kinek. Ennek hogyanjáról írtam már egyszer „A mese mint tükör” címmel (itt olvashatjátok: https://esztoramesemuhely.hu/2018/11/05/a-mese-mint-tukor/ ). Most a legutóbbi, Rák-mesénk alapján mutatom meg azt az önmunkát, amit végeztem.

A nyárra való tekintettel – ugye szabadságolás, barangolások és jövés-menés okán – négy alkalommal szerveztem Rák-mesecsoportot, hogy a lehető legtöbb mesebarátom be tudjon csatlakozni. Így aztán négyszer mentem át azon a folyamaton, hogy beletekintsek a mese által önnön lényembe.

Az, hogy többször is bele-belenézünk egy-egy szentbeszélybe, az nem ritka! Sokan dolgoznak tovább a mesével ily módon. Előfordul, hogy a mesecsoportot követő napok mindegyikén, akár 2 hétig is szemlélődünk egy-egy varázstörténetben.

A mese nekem a tenger, a mindenség, melyen lágyan ringatózom. (Halak-születésű volnék ám nagyboldogan!) Megtart, mert van hozzá hajóm, ladikom. (Vitorláshajó volt a jelem az oviban. 🙂 ) A vízfelszínen játszadozó fények káprázatos történeteket mutatnak nekem. Ezekből szövöm meséimet. A tengeri levegő átmos, tisztít, s ha úgy tartja kedvem, csobbanok a hűvös habokban.

Az idei év (2020) Rák-havi merengései a következőképpen alakultak számomra, személyes, magánmítoszi szempontból:

 • A legelső mesecsoport során ott láttam magam a történetben, amikor a fiú ül a rengeteg erdőben a fa alatt és kajabál: eszik és közben kiabál. Szent cselekedetet tesz az étkezés (szeretetlakoma) és a hanggal való megnyilatkozás, a teremtő ige kimondása által egyaránt. S mindezt a Világfának dőlve, ahhoz kapcsolódva.
  Adott élethelyzetem épp az volt, hogy KIMONDTAM valamit, ami megérett végre bennem, hosszú idő után. Tudtam és éreztem, amikor megtörtént, hogy teremtői üzemmódba kapcsoltam, amikor szívem vágyának hangot adtam.
 • A második alkalommal a következő belső képet láttam: a mesefonal eleje és vége felemelkedett a szemeim előtt és körré állt össze a történet: az óriásasszonyok is hazatértek a mesekezdeti családba, a szegényember házában van már mindenki. Együtt.
  Egyik kedves társam a változó korról beszélt a saját mesei helyével kapcsolatosan. Én is ebben vagyok, s ezért az a gondolat érkezett, mikor hozzám értünk a körünkben, hogy az én nemtetsző, árnyékos lélekrészeimnek adok most helyet életemben. Mert ide jutottam, a karanténnak ez volt az egyik hozadéka számomra. Elfogadtam az egyenetlenségeimet, a hibáimat, a bennem lévő árnyékot. Kimondtam magamnak azt a mondatot, hogy „Én vagyok életem szerelme”. (Byron Katie tanítása ez, melyet évek óta dédelgetek magamban és most beérett.) Ahogy vagyok, jó vagyok magamnak. IGEN-t mondtam magamra most. Jó érzés, hogy tisztelem, szeretem magam. S a felelősségvállalás magamért is megtörtént, mind a múlt, mind a jelen eseményei vonatkozásában. (A karantén után közvetlenül önmennyegzőm volt, Törköly Erika nővérem jóvoltából és szertartásvezetése mellett. Azóta főleg minden más! Teljesebb, nyugodtabb, lesimultabb. Hála érte!)
 • Harmadszorra abban a mesei képben találtam magam, amikor a fiú elindul teli tarisznyával. S ez a teli tarisznya hangsúlyosan jelentkezett bensőmben.
  Igen, elindulok fiúként. (Fiatalnak érzem magam, s az út kezdetén.) Tarisznyámban benne minden, ami kell, ami jó! Értékek, kincsek vannak velem, ezeket megosztom másokkal. S mindezt örömmel…
 • A negyedik alkalommal keresztülbújtam a hegyen a vasfúróval fúrt alagúton át. Kiszabadultam abból a közegből, újba léptem.
  A hegyen át való bújás/kibújás megszületést jelent nekem. Újnak érzem magam az elmúlt időszak felismerései, önmunka és szertartások által.

Hogy innen hová, azt pedig egy következő mese mutatja majd meg, úgy hiszem! Utána járok majd ennek. 🙂

——————————————————————–

Az idei (2020) Rák-mesecsoportban Benedek Elek „A bimbó” c. meséjével emelkedtünk. Hatalmas tisztulások történtek együttléteinkkor és a rákövetkező napok, hetek során. Gyógyítottuk magunkat. Ezért aztán fel is tettem ezt a varázstörténetet is a „Mesék nehéz időkben” sorozatba. Itt olvashatjátok: https://esztoramesemuhely.hu/2020/07/11/a-bimbo/

UFF 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.