Csillagmesék® – MÉRLEG hava (szept. 23.– okt. 20.)

Csillagmesék® – MÉRLEG hava (szept. 23.– okt. 20.)

Az őszi napéjegyenlőség (szept. 23.) után fél napnál is kevesebb a világos órák száma, s még ez a rövidebb fényes időszak is napról napra csökken (egészen a téli napfordulóig, dec. 21.-ig).

A hagyományos, természetközeli életvitelben a nyári munkák végeztével a számvetés ideje érkezik el. Az éléstár, a raktárak, energiák áttekintése, felmérése történik. A ma emberének is megvan a lehetősége ilyenkor, hogy az elmúlt félév (a tavaszi napéjegyenlőség óta eltelt hat hónap) eredményeinek mérlegét elkészítse. A feladatok sikeres elvégzése pedig okot ad az ünneplésre. Régente ilyenkor szüreti mulatságok, bálok, felvonulások sora járta. Mi pedig ma boldog örömmel vethetjük bele magunkat az épp nekünk tetsző lazulásba, hiszen a szorítsd meg – ereszd meg elv az élet természetes ritmusa: szívünk is úgy működik, hogy dobban egyet, majd szünetet tart.

S hogy mi történik a Mérleg havában a természetben?
A mókusok vackai tele vannak már dióval, mogyoróval. A telet velünk töltő állatok lassan mind védett helyre húzódnak: a halak vizek aljára, iszapba bújnak. Kicsik és nagyok mind kövek, gyökerek közé, avar alá, odúba, üregbe, barlangba vonulnak. Aki „hangya”, az jól jár, aki „tücsök”, annak bizony felkophat az álla tavaszig!

A növények is készülnek a télre. A fásszárúak nedvkeringése lelassul, rügyeik, fiatal vesszőik, hajtásaik viaszosodnak, erősödnek, hogy bírják majd a fagyot. A fák levélhullása megkezdődik ebben az időszakban. Az egynyári növények egészen elhalnak.

Az, hogy a Mérleg havában vagyunk, az a háromrétegű emberi világkép szellemi szintjét jelenti.
Ennek a mentalitásnak a megjelenéséről a fizikai világban az évkör szembenlévő jegye (tengelykapcsolat), a KOS vall nekünk. A lelkiséget az ún. misztikus zodiákusból tudhatjuk, ez Mérleg szellemiség esetében RÁK (és ez kivételes módon reciprok viszony). S hogy mindez mit jelent? Hogy a család, az otthon, s ezek harmóniája érdekében képes a Mérleg szellemiség erőt kifejteni, tevékenykedni, harcolni.

A Mérleg havában mindannyian kicsit mérlegek vagyunk mi, emberek, akármilyen jegyben születtünk, akármilyen is személyes horoszkópunk. Mindannyian a kicsi, a bent (család, otthon, lélek, érzelmek, belső világ) felé fordulunk ősz elején. A bent ideje érkezett el, hiszen a természet már nem támogatja a szabadban való hosszas időzést, a kifelé élést, s a vita activa-t.
Kedvünk borongósabb a fénytelen őszi napokban. S ez a szomorkásság segít bennünket abban, hogy új utakat, megoldásokat találjunk magunknak az előttünk álló időszakra. Mert pontosan ezt jelenti a szomorúság: változtatnunk kell, mert nem jó úton jártunk! A Mérleg időszakban keressük tehát az igazságot, az egyensúlyt, felmérjük erőinket, lehetőségeinket.

Az emberi életfolyamban 56 és 63 éves korunk között vagyunk a Mérleg jegyében. Ilyenkor számot vet az ember magával, s mérlegeli, hogy miképpen volt egyben a teremtett világgal eddigi élete során.
A lelassuló életvezetés segít önmagunk mértéktelen vágyainak szabályozásában. Az anyagi gyarapodás időszaka lezárul, magasabb rendű céljaink adódnak: szellemi átélések, lényeglátás. Az ily módon megszerzett Igaz Tudást a mindennapokban is képesek vagyunk már működtetni. A közösségi életben az egyetemesség java az irányadó, ezt szolgálja az Ember 56 és 63 éves kora között áldozatvállalással és áldásosztással egyaránt.

A Mérleg időegység meditációs mantrája a TAT TVAM ASI, „Te (is) AZ vagy!”. Mindannyian egyek vagyunk mindennel a teremtésben: embertársainkkal, a természettel, Istennel, a gondolatainkkal, stb., stb. Ebből jön (jöhet) az, hogy ráébredünk, hogy amit gondolunk a világról, azzá válunk. Aminek látjuk magunkat, azok vagyunk.

Az emberi test mikro-zodiákusán belül a derék és a csípőtáj tartozik a Mérleghez. Itt történik az egyensúlyozás, valamint a fülekben elhelyezkedő egyensúlyi szervek segítségével maradunk talpon. Meditációs területként ezek a testtájak lehetnek tehát témáink. Az ászanák közül pedig az egyensúlyozós pózok – pl. a hattyú testtartás (Hanszászana), lábujjhegytartás (Padángustászana) – segíthetik a jegyérvénytartam minél mélyebb átélését és megértését.

Keleten a Mérleg minőség neve Sárkány. S a sárkány a túl sok gondolatra (a szellemiség nyaktól felfelé jelződik a szerves műveltségben), a vágyak sokaságára, az ösztönvilág sokszínűségére utal meséinkben (a magyar népmesékben – ahogy a teljes magyar néphagyományban is – mind a keleti mind a nyugati zodiákus használatban van és szerepük egyaránt fontos). Az elsárkányosodás mindannyiunkat érint – Tisztelet a kivételnek! S az én saját dolgom az, hogy túlburjánzó gondolataimat, vágyaimat megzabolázzam, azokat visszametszem. Ezért aztán sárkányölős mesét választottam a Csillagmesék MÉRLEG-alkalmaira. Még pedig a Mezőszárnyasit, Benedek Elek gyűjtéséből. A mese itt olvasható: http://mek.oszk.hu/04800/04865/04865.htm#88

Források:
Az esztendő köre – Örökség Alapítvány,1999
Javas évkönyv 2017 – Symbolon Intézet
saját jegyzetek 30 évre visszamenőleg

Leave a Reply

Your email address will not be published.