A mese mint tükör

A mese mint tükör

Mi történik egy mesecsoportban? Hogyan tekinthetsz bele önmagadba a népmese által? Gyermekkori kedvenc mesémen keresztül elmondom neked. Szóval ez most személyes lesz.

Lenyűgözött a „Macskacicó”! Pontosabban az a mondat fogott meg, amellyel a cicó fogadta minden alkalommal a királyfit: „Édes kicsi mátkám, csak azt a szomorú arcodat ne látnám!”

Kicsiny leánylelkem (óvodás voltam mikor először hallottam a mesét) ráhangolódott a mondat dallamára és tartalmára egyaránt. Mert bennem mélyen UGYANEZ a zene szólt.

És ez a belső ének nekem azt súgja ma is, hogy fontos az életöröm és ezt mással is megosztanám. Szívesen segítek, ha látom az orcáján(!!!) valakinek, hogy lehet rajta segíteni. Hogy szívesen veszi. Sokat teszek azért, hogy környezetemben derű és béke legyen.

A cicó és a kis királyfi együtt vannak bennem. Ők én vagyok.

Cicó vagyok mert varázsolok (az életet jóvá, széppé) és mert kincsekkel gazdálkodom. Saját kincsekkel önmunka által, és másokéval, mert segítek kibontani a többiekét, csoportos és egyéni lélekmunka során. És kis királyfi is vagyok, mert olyan utakat járok melyek járatlanok, nem szokványosak.

A királyfiak a mesékben általában várakban találnak menyasszonyt. Ez a kis királyfi erdőben akad boldogságára. Olyan helyen, ahol más nem keresné. Én is így vagyok ezzel kora fiatalságom óta: nem keresem saját boldogságom párban, családban, anyagiakban, időtöltésekben, tisztségekben. Örömem és jóllétem magvát, alapját önmagamban találom meg. Ez lelki békét hoz.

Tetszik, hogy a királyfi hallgat a cicóra, megígéri neki, hogy elveszi, azzal együtt, hogy nem leány, hanem macska. Tehát ELFOGADJA AZT AMI VAN és abból a lehető legjobbat hozza ki. Én is erre törekszem életemben: bármi ér, abban keresem a jót és áldássá teszem akár a szenvedést is. Szeretem, hogy így élek, csodákra nyitottan.

Azzal, hogy a kis királyfi erdőbe jut, erőkhöz, erők eredőjéhez jut (Emma néni – karcsai mesemondó – tanítása Szántai Lajos elmondása alapján). Az éltető erő az életfán keresztül a macskalány megsokszorozódásaként hat. Nekem is sok társam adódik az életben, akikkel együttműködve tesszük amit jónak tartunk.

A királyfiak atyja feldobja a három vesszőt a levegőbe és azok földre esése mutatja kinek-kinek a követendő irányt. Mindannyiunknak van egy belső útmutató iránytűje, mely nekünk utat mutat. Hívhatjuk ezt Sorsnak, Univerzumnak, Jóistennek, intuíciónak akár. Hogy rálépünk-e az Útra, azt mi magunk döntjük el. Innentől a mi felelősségünk személyes történetünk. És minden úton vannak próbák és ajándékok. Helytállni és önmagunkat kiteljesíteni a mi feladatunk. Ehhez „csak” el kell indulni…

A macskacicó a királyfi gondjaira a mesében mindig ezt mondja: „Ne búsulj, csak feküdj le és aludj!” Őseink is így mondják: Aludjunk rá egyet! Tapasztalom én is, hogy az álom jó tanácsadó. És ötödik éve már különösen fontos számomra az álmodás: álomtanítóra találtam, aki az álomösvényen gyakorlatok és tanítás útján személyesen kísér. Álomnaplót vezetek, s az álomkérdőív segítségével közelebb kerülök önmagam és a teremtett világ megértéséhez.

Ez a mese, a Macskacicó, ma is az egyik kedvencem. Híven tükrözi azt ami bennem van: értékrendemet és életem folyását. Beletekintve önmagamra ismerek. És ugyanígy magamat látom minden népmesében melyet elmondok a mesecsoportokban. Mert az évezredek csiszolták tökéletesre azokat a történeteket melyeket őseink ránk hagyományoztak, s belőlük minden emberi történet kibontható. Hát így tükör a mese. Így LEHET tükör a mese. Ha szeretnéd…

—————————-

Mesecsoport velem havonta online vagy találkozós formában. A következő alkalmakat itt találod: https://esztoramesemuhely.hu/esemenyek/lista/

A mesei magánmítoszok üzenetéről itt is olvashatsz: https://esztoramesemuhely.hu/2020/07/11/hol-vagy-te-a-meseben/

A macskacicó meséjét itt megtekintheted rajzfilmként: http://bit.ly/2lP3kxu

Leave a Reply

Your email address will not be published.